Replica geboortehuis Anton de Kom
Replica geboortehuis Anton de Kom. Foto: Roy Ristie

Vervallen geboortehuis Anton de Kom wordt vervangen door replica

De familie van schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom heeft besloten om zijn geboortehuis in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo te vervangen door een replica (bron: Waterkant). Het huis aan de Anton de Komstraat is een monument, maar verkeert al jaren in vervallen staat.

Er is volgens Stichting Comité 30 juni-1 juli een originele tekening gevonden van het gebouw. Dat zal precies zo worden neergezet als het er voorheen heeft uitgezien (foto hierboven).

De Anton de Kom-stichting zal het laatste woord hebben over de bestemming van het nieuwe gebouw. Er zijn ideeën geopperd over een duurzame invulling als museum.

ATV-Networks Suriname

  1. In Zaandam staat het Tsaar Peter huisje. Dit houten huis, waar Tsaar Peter heeft gewoond toen hij in de Zaanstreek voor scheepstimmerman leerde, verkeerde in zeer slecht staat. In plaats van een replica te maken heeft men er een prachtige koepel overheen gebouwd en het geheel is nu een interessant museum. Is een dergelijke oplossing wellicht een optie voor het huis van Anton de Kom? Als liefhebber van erfgoed zou voor mij een replica een laatste optie zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.