Vijf vragen aan: Nicole Bakker, directeur De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen
Nicole Bakker Foto: De Hollandsche Molen

In de nieuwe rubriek van de Erfgoedstem, ‘Vijf vragen aan…’, stellen we vijf vragen aan prominente of opvallende mensen in de sector. Deze keer is dat Nicole Bakker, de nieuwe directeur bij De Hollandsche Molen.

1. Waar kom je vandaan?

Mijn carrière begon bij de milieubeweging. Vervolgens ben ik een aantal jaren als interim manager aan de slag geweest. Erg leerzaam, veel organisaties van binnen gezien. Ik had daarna wel weer zin in een vaste plek met een hecht team. Die heb ik gevonden bij De Hollandsche Molen. Ik werk er al weer 6 jaar, sinds 1 september 2017 als directeur.

2. Wat viel je op?

Er is zoiets als een molenvirus. En iedereen die actief is op een molen, wordt er vroeg of laat mee besmet. Het is inspirerend te zien met welke passie alle vrijwilligers op en rond de molen zich inzetten voor dit bijzondere monument. Van molenaars, tot winkelvrijwilligers en bestuurders. Die passie zie ik ook bij De Hollandsche Molen. Om er iedere dag weer alles aan te doen om de molen als icoon te behouden.

3. Welke ambitie heb je?

Mijn doel is om de molen weer midden in de samenleving te zetten. Dat de molen weer van ons allemaal is, mensen een warm hart hebben voor ‘hun’ molen in ‘hun’ buurt en daar ook iets voor over hebben. Zodat er voldoende geld komt om de molen te onderhouden en voldoende vrijwilligers om de molen te laten draaien en malen én activiteiten te organiseren zodat mensen veel en vaak naar de molen komen.

4. Welke ontwikkelingen moeten we in de gaten houden?

Waar De Hollandsche Molen zich vol voor inzet is om te zorgen dat de ‘pot’ geld voor de molens zo groot mogelijk wordt. Daarom is vorig jaar het Molenfonds opgezet. Nu zit er in het Molenfonds al bijna 5 ton, dat moet over een paar jaar 1 miljoen zijn. We kijken of fondsen en bedrijven mee willen doen. En natuurlijk het publiek. Zo geven steeds meer mensen aan de crowdfundprojecten op Molenfonds.nl. Ik zie dat het ook op de molen al veel gewoner wordt om de molenliefhebbers te vragen om ook financieel een steentje bij te dragen.
Daarnaast blijven we natuurlijk het molenveld met raad en daad bij staan met onze belangenbehartiging en adviezen.

5. Van welke van jouw karaktertrekken gaat de molenwereld het meest profiteren?

Ik hoop iedereen die actief is voor molens te kunnen inspireren en enthousiasmeren om zich blijvend in te zetten voor ons nationale icoon, de molen. Hierbij is samenwerking erg belangrijk. Als we onze krachten bundelen, kan veel bereikt worden. Zodat de molen weer midden in de samenleving komt te staan.