Voortborduren op wederopbouw biedt juist kansen

Flat Nieuw-West, Amsterdam Foto: Dafne Wiegers

Amsterdam Nieuw-West gaat langzaamaan steeds verder op de schop, met sloop-nieuwbouw als favoriet. ‘Wonen in het groen’ klinkt aanlokkelijk, maar in veel wederopbouwwijken is het groen eerder een last dan een lust. De overweldigende hoeveelheid eentonig groen tussen de semi-gesloten bouwblokken zorgt voor een publieke ruimte met een neutraliteit waarin de voorbijganger zich al snel verloren voelt. Maar er is ook een andere oplossing: voortbouwen op wat wederopbouwwijken kenmerkt.

  1. Wat een dom stuk — volgens mij heeft de auteur nooit met bewoners van Nieuw-West gesproken en nooit gekeken hoe de structuur er werkelijk in elkaar zit — het blijkt in ieder geval niet uit dit stuk vol architecten-clichés.

  2. Wat meer verdieping in de cultuurhistorische achtergrond van deze stedenbouwkundige opzet kan geen kwaad alvorens een stuk als dit te publiceren. Het huidige stuk getuigt van een eenzijdige en beperkte visie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.