Wedstrijd Erfgoed Sterren 2021 van start

Erfgoed Sterren
Erfgoed Sterren Beeld: Het Oversticht

Erfgoed Sterren biedt Overijsselaars kans op 10.000 euro

Op 15 juni 2021 start de wedstrijd Erfgoed Sterren 2021. Erfgoed Sterren is een wedstrijd die erfgoed verbindt aan maatschappelijke doelen. In vier categorieën kunnen inwoners, ondernemers, verenigingen en andere plannenmakers meedoen en kans maken op de titel Erfgoed Ster 2021. Naast de titel ontvangen de winnaars €10.000 euro voor realisatie van hun plan. 

Erfgoed Sterren kent vijf categorieën waarvan de eerste ‘Anders Boeren’ in 2020 van start ging. De overige categorieën starten op 15 juni 2021, vanaf die datum kan iedereen zich aanmelden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren. De categorieën zijn:

  1. Sociale kwaliteit
  2. Energierijk Erfgoed
  3. Klimaatadaptatie
  4. Vakmensen gezocht!

De categorieën

Sociale kwaliteit

De categorie ‘Sociale kwaliteit’ richt zich op plannen die sociale impact hebben door de inzet van erfgoed. Voorbeeld Erfgoed Ster is de fontein op het Stationsplein in Hengelo waar Turkse immigranten niet alleen het textielverleden tot leven brachten, maar ook een nieuwe ontmoetingsplek creëerden door een çe?me te plaatsen op het plein. Zo kreeg Turks Erfgoed een nieuwe functie in Nederland en werd dit verbonden met ons eigen textielverleden.

Energierijk Erfgoed

‘Energierijk Erfgoed’ richt zich op plannen die de verduurzaming van erfgoed als doel hebben of dit kunnen versnellen. Door energie op te wekken met erfgoed of juist energie te besparen. In Deventer vormen vijf pandeigenaren een mooi voorbeeld in deze categorie. Door een samenwerking met Vereniging Heemschut, de gemeente en het energiebedrijf lukt het hen om met behoud van monumentale waarden hun panden flink te verduurzamen.

Klimaatadaptatie

De categorie ‘Klimaatadaptatie’ richt zich op plannen waarbij erfgoed als bron van kennis en inspiratie wordt ingezet om uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie. Landgoed Het Lankheet is voorbeeld Erfgoed Ster. Met middeleeuwse bevloeiingstechnieken wordt daar droogte tegengegaan en krijgt de natuur een impuls.

Vakmensen gezocht!

‘Vakmensen gezocht!’ gaat om creatieve en uitdagende ideeën die mensen enthousiast maken voor een vak op het gebied van restauratie en verduurzaming van erfgoed en monumenten. Zoals Jurgen Nijhof die met zijn smederij en de unieke combinatie van vakwerk, restauratiewerk en het leermeesterschap laat zien hoe je mensen warm maakt voor het vak smid.

Ook Erfgoed Ster worden?

Tot 1 septemberkunnen plannen aangemeld worden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren. Naast het geldbedrag krijgen genomineerden professionele hulp bij de realisatie van hun plan. 

Publiek bepaalt mee

Van de ingediende plannen worden er per categorie drie genomineerd. Van 6 tot en 18 september heeft iedereen de gelegenheid om op de ingediende plannen te stemmen. Het plan met de meeste stemmen wordt sowieso genomineerd als Erfgoed Ster.  

De andere twee genomineerden worden gekozen door een professionele jury die bestaat uit twee vaste erfgoed leden: Peter Breukink, voormalig directeur Stichting Oude Groninger Kerken en Henk Baas, hoofd afdeling Landschap Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Ook zijn er wisselende juryleden per categorie. De voorzitter van de eindjury is Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Bekendmaking Erfgoed Sterren 2021

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een slotbijeenkomst in oktober of november 2021. Per categorie wordt er een winnaar gekozen.

Meer over Erfgoed Sterren: 

www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren