Wester-Amstel herstelt oude zichtassen

Foto: S.L.Movig

De monumentale buitenplaats Wester-Amstel viert tijdens de Amstellanddag op zondag 1 juni het herstel van de twee oude zichtassen langs het huis. Deze zichtassen zorgen voor prachtige doorzichten door het park en de tuinen. Zo is de oude siertuin verbonden met een hernieuwde prieeltuin, een taxustuin en de reeds bestaande kruiden- en moestuinen. Dat deze oorspronkelijk van zeer praktisch nut waren zullen enkele vrijwilligers, die de hele dag aanwezig zijn, de bezoekers graag uitleggen.

Ook het zicht vanaf het originele gietijzeren rococo-entree door de middenlaan is hersteld. Aan het einde van deze brede oprijlaan konden bezoekers aan de 350 jaar oude woonhuis hun koetsen laten keren rond een karpervijver, nu ingenomen door een enorm perk rhododendrons. Aan de middenlaan ligt een stinzentuin, waar men nog planten vindt die sinds de 17e eeuw op de buitenplaatsen gangbaar waren.

Naast de vele nuttige planten, fruitbomen en bomen voor hakhout vindt men in deze oase van rust tevens een insectenhotel met niet-stekende solitaire bijen, een vlindertuin-in-wording, een schapenweide en een heus kippenpaleis met bijzondere Blauwe hoenders. Verder zijn er kasten voor broedende steenuilen en strijken er regelmatig ganzen en zwanen neer in de vijvers in het drie-hectare grote park.

Op zondag 1 juni opent mevrouw Mieke Blankers-Kasbergen, burgemeester van Ouderamstel, om 10:00 de Amstellanddag. Zij zal dan de nieuwste monumentale aanwinst van Wester-Amstel onthullen. Deze is strategisch geplaatst op één van de zichtassen. Iedereen is welkom bij deze opening mét koffie en taart. Bezoekers hebben de hele dag vrij entree in het park en kunnen informatie krijgen over deelname aan de park- en tuinvrijwilligersgroepen.

De totstandkoming van de zichtassen werd gerealiseerd met bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Groengebied Amstelland, stichting Lissone, stichting Vrienden van Wester-Amstel en zeer veel vrijwilligersinzet. Op de website www.wester-amstel.nl is meer informatie te vinden over activiteiten op Wester-Amstel en de mogelijkheid om vrijwilliger te worden.

Over betrokkenen:
De Stichting J. Ph.J.F. Lissone is vernoemd naar de oprichter van het eerste reisbureau op het Europese continent, en voormalig eigenaar van Wester-Amstel. Zijn nazaten brachten de in 1900 verworven buitenplaats onder in een familiestichting. Deze zet zich in voor het behoud en herstel van het monumentale huis en park.

Sedert 1989 draagt Groengebied Amstelland als pachter de huisvaderlijke zorg over een groot deel van Wester-Amstel. Groengebied Amstelland is een samenwerkingsverband tussen de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen. Met elkaar zorgen zij voor het recreatieve gebruik van het Amstelland en tegelijkertijd voor het behoud van deze groene long.

De Stichting Vrienden van Wester-Amstel zet zich in voor het luisterrijke gebruik van de buitenplaats. Zo´n 50 vrijwilligers en honderden donateurs, afkomstig uit Amstelveen, Ouderkerk, Amsterdam en andere omliggende plaatsen organiseren concerten, literaire bijeenkomsten, en exposities. De 20 vrijwilligers van de park- en tuingroep onderhouden een deel van de tuinen en het park.

Beschermers Amstelland organiseert op 1 juni inmiddels voor de 8ste keer de Amstellanddag. Op deze dag zijn meer dan 50 locaties voor iedereen vrij toegankelijk. Het doel van deze dag is om het fraaie Amstelland bekender te maken bij de bewoners en bedrijven in Amsterdam, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel, Diemen en verdere gemeenten. Beschermers Amstelland zet zich in voor het behoud van dit waardevolle cultuurlandschap.

Persbericht Wester-Amstel