Acht sites voor crowdfunding van erfgoed

Erfgoed crowdfunding Afbeelding: De Erfgoedstem

Crowdfunding zal in de toekomst (met een overheid die minder subsidieert en banken die huiverig staan tegenover investeringen met een aanzienlijk risico) steeds belangrijker worden. Maar wat is crowdfunding eigenlijk? Crowdfunding is het ophalen van grotere bedragen bij meerdere kleine financiers. Het is een sponsoring in een nieuw jasje. Bij crowdfunding gaat het om de volgende 5 kenmerken.

  1. crowdfunding gaat voornamelijk via internet.
  2. crowdfunding wordt voor een groot deel gedragen door donaties van particulieren.
  3. crowdfunding wordt gebruikt om draagvlak en verbondenheid te generen voor en met het project.
  4. crowdfunding biedt veel mogelijkheden voor marketing en communicatie.
  5. De investeerder krijgt vaak iets terug in de vorm van een gratis eindproduct, toegangskaartje, dividend of rente.

Ook erfgoedprojecten kunnen in veel gevallen gefinancierd worden door crowdfunding. Of het nu gaat om de renovatie van een kasteel of het opknappen van een oude wachtershuisje; de afgelopen jaren hebben uiteenlopende eigenaren van monumenten gebruik ervan gemaakt. Een van de meest bekende voorbeelden van crowdfunding in erfgoedland is natuurlijk het project Monument076.

Eigen site opzetten of bestaande site gebruiken?
Als je niet helemaal zelf een website wilt bouwen voor het crowdfunden van je eigen project, kan je ook naar speciale crowdfundingssites gaan. Daarvan zijn een aantal te vinden. Sommige zijn bruikbaar, andere minder. Als je je project op crowdfundingsites zet, draag je meestal een bepaald percentage af aan de organisatie van de site zelf. Bouw je je eigen site, dan hoef je dat niet te doen. Ook betaal je vaak rente over het bedrag dat je uitgekeerd krijgt via crowdfundingsites. Het voordeel van het gebruik van grotere site is echter dat je een groter publiek bereikt.

De Erfgoedstem heeft 8 crowdfundingpagina’s op een rij gezet en uitgezocht wat de de voor- en nadelen zijn.

1. Kickstarter

De meest beroemde crowdfundingsite. Miljoenen zijn gezamelijk al binnengehaald met deze website. Sinds kort ook in Nederland. Het voordeel van Kickstarter is dat je een groot publiek bereikt. Dit is wellicht ook gelijk het nadeel; erfgoedprojecten raken ondergesneeuwd en de doelgroep wordt lastig bereikt.
Schermafbeelding 2014-03-12 om 17.28.36

2. Sponsume

Een site die zich focust op allerlei verschillende, uiteenlopende projecten.Het heeft erfgoed als aparte categorie op de site staan. Er is op dit moment (maart 2014) echter nog maar 1 project. De site heeft wel een aparte Nederlandse sectie.
Schermafbeelding 2014-03-12 om 17.30.04

3. Commonsites

Deze crowdfundingsite richt zich sterk op archeologie. Het is een site met een Nederlands tintje, maar heeft op dit moment voornamelijk archeologische projecten in het Middellandse Zeegebied. De organisatie is gevestigd in Amsterdam, wordt geadviseerd door Willem Willems en heeft vrijwel alleen Nederlanders op de loonlijst. Voor al uw archeologische onderzoeken dus.
Schermafbeelding 2014-03-12 om 17.31.06

4. Flintwave

Flintwave richt zich op research en innovatie en is dus voor erfgoed minder bruikbaar. De site richt zich sterk op de financiering van exacte wetenschappen. Wellicht wel voor de uitwerking van archeologische projecten, of bouwhistorische onderzoeken. Voordeel is wel dat er gespecialiseerde publiek op af komt.
Schermafbeelding 2014-03-12 om 17.32.27

5. Voordekunst

Zoals de naam al zegt: voor de kunst. Deze site is heel populair bij kunstinstellingen. Voor erfgoedprojecten wellicht ook bruikbaar, maar er is geen nog aparte categorie voor aangemaakt. Wellicht is dat een idee voor het bedrijf dat achter de site zit.
Voor de Kunst

6. Crowdaboutnow

Crowdaboutnow richt zich op (kleine) ondernemers en is dus in de erfgoedsector bruikbaar. De site is wel handig als je een nieuw, innovatief erfgoedproduct op de markt wilt brengen. Het heeft vaker erfgoedprojecten ondersteund.
Crowdaboutnow

7. Pifworld

Pifworld is meer een site voor het financieren van (politieke)acties en het creëren van sociaal draagvlak. Zou gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld draagvlak te creëren voor het behoud van een bedreigd stuk erfgoed.
Schermafbeelding 2014-03-12 om 17.39.11

8. Fundyd

Noemt het op de site meer crowdfinancing. Crowdfinancing werkt meer als een bank.  Je betaald rente als je een lening afsluit.
Fundyd

Hieronder vindt u wat links naar sites en projecten die meer specifiek gaan over erfgoedprojecten financieren door middel van crowdfunding:

Opinieplatform VOER heeft eind vorig jaar een leerzaam artikel over crowdfunding voor erfgoed gepubliceerd met daarin veel nuttige links en tips. VOER stond ook op het Nationaal Monumenten Congres en organiseerde samen met Triodos Bank een deelsessie over crowdfunding voor de erfgoedsector.

Dit bericht is natuurlijk verre van compleet en moet verder groeien. Met uw steun kunnen we dat doen. De Erfgoedstem is altijd op zoek naar nog meer tips, mogelijkheden en nieuwe sites op het gebied van crowdfunding voor erfgoed. Dus help dit artikel completer maken door crowdsourcing. Mail naar caspar@erfgoedstem.nl.

Caspar Steinebach voor de Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)