
Ambacht Foto: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
Op 5 en 6 september zijn de eerste twee AmbachtenLabs van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en het Nederlands Openluchtmuseum gestart. De AmbachtenLabs hebben als doel ervoor te zorgen dat traditionele ambachten ook in de toekomst relevant zullen zijn en aantrekkelijk voor nieuwe beoefenaars. Door onderzoek van en experiment met ambachtelijke technieken en vaardigheden te stimuleren hopen beide organisaties dat de ambachten zich blijven ontwikkelen en meegaan met de vragen van nu.
Kennis en vaardigheden vanuit ambacht leiden tot nieuwe samenwerkingen en innovaties
De AmbachtenLabs vormen een reeks van tijdelijke samenwerkingsverbanden waarbij steeds een ander ambacht onder de loep wordt genomen. Ambachtslieden, kunstenaars ontwerpers en (ambachtelijke MBO-)studenten werken gezamenlijk in kleine teams aan duurzame vernieuwingen in de verschillende traditionele ambachten.
Unieke werkmethode
De werkvorm voor het AmbachtenLab is een workshop. Gedurende 5 tot 8-wekelijkse ontmoetingen werken de deelnemers intensief samen. Elk Lab heeft drie tot vijf deelnemers, inclusief een ambachtsman of –vrouw. Door nieuwe samenwerkingsverbanden te organiseren, stimuleer je uitwisseling en kennisoverdracht. Gezamenlijke experimenten en onderzoek van ambachtelijke productiemethoden geeft nieuwe inzichten en stimuleert innovatieve onderzoek.
Papierscheppen en stoelmatten
De eerste Labs hebben Papierscheppen en Stoelenmatten als onderwerp van onderzoek. Leo Hoegen (papierschepper van De Papierderij, Utrecht) gaat in zijn Lab samenwerken met Sabine Zwikker, beeldend kunstenaar en ontwerper.
Rien Stuijts (stoelenmatter, Zundert) gaat samen met Kees Heurkens (studio Yksi, Eindhoven), Marrigje van der Dragt (stoelenmatter in opleiding) en Maarten Strang (ontwerper, Arnhem) de mogelijkheden van zijn techniek en vaardigheden onderzoeken.
Presentaties
Het is interessant om een dergelijk creatief proces te volgen. De eerste Labs worden daarom ook vastgelegd op film en foto. Het proces zal daardoor te volgen zijn via Facebook en de website www.immaterieelerfgoed.nl/ambachtenlab. De Labs krijgen een eindpresentatie in het Nederlands Openluchtmuseum op 26 oktober.
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft sinds 2012 uitvoering aan de implementatie van het 2003 UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Ambachtelijke kennis, vaardigheden en technieken, vormen één van de categorieën van immaterieel erfgoed. Het belangrijkste kenmerk van immaterieel erfgoed is dat het dynamisch is. Zo blijven die tradities en ambachten een actief onderdeel van het sociale leven binnen een gemeenschap.
Nederlands Openluchtmuseum
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum heeft veel presentaties van ambachten zoals in de smedwww.immaterieelerfgoed.nl/ambachtenlaberij, de verschillende molens, de touwslagerij, de weverij, de rad makerij en de scheepswerf. Het museum richt zich onder andere op de historie van het ambacht. Met de AmbachtenLabs richten Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en het Nederlands Openluchtmuseum zich gezamenlijk op een duurzame toekomst van ambachten in Nederland.
Geef een reactie