Vijf vragen aan: Mirjam Blott

Mirjam Blott
Mirjam Blott Foto via De Culturele Zaak

In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ stelt de redactie van de Erfgoedstem vijf vragen aan prominente of opvallende mensen in de sector. Deze keer is dat Mirjam Blott, projectleider bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. “Erfgoed speelt een belangrijke rol in onze leefruimte, in onze inclusieve samenleving, in internationalisering en digitalisering, in objecten, tradities en in ons dagelijks leven.”

1. Waar kom je vandaan?
Ik kom (na een studie kunstgeschiedenis) oorspronkelijk uit de museumwereld en werk nu alweer 15 jaar vanuit mijn bureau De Culturele Zaak als adviseur/projectleider in het erfgoedveld.

2. Wat is je opgevallen?
In dit themajaar wordt duidelijk dat Europese verhalen, partners en publiek het Nederlandse erfgoedveld veel kennis en inspiratie opleveren. Maar ook dat we die kennisuitwisseling en netwerkvorming actief ook na 2018 vorm moeten geven: we hebben nog maar een begin!

3. Welke ambities heb je?
Erfgoed speelt een belangrijke rol in onze leefruimte, in onze inclusieve samenleving, in internationalisering en digitalisering, in objecten, tradities en in ons dagelijks leven. Erfgoed heeft de toekomst, zou ik willen zeggen, kansen en ambities te over!

4. Welke ontwikkelingen in de sector moeten wij in de gaten houden?
Het effect dat klimaatverandering, de druk van ruimtelijke ontwikkelingen, krimp en toenemend toerisme op erfgoed heeft. De noodzaak om meer jongeren professionele ruimte in het erfgoed te bieden en ook om het vrijwilligersbestand minimaal in stand te houden.

5. Van welk van jouw karaktertrekken gaat het (Europese) erfgoed het meest profiteren?
Kennis van wat speelt, intuïtie voor wat kansen biedt en een enthousiaste ambitie en vasthoudendheid om projecten, gedragen door alle betrokkenen, stakeholders, van de grond te krijgen.