Door het oog van de monumentenfotograaf: ‘voor’ en ‘na’

Naast dat ik graag oude panden fotografeer, vind ik bouwprocessen prachtig om te zien. Je hebt een bepaalde situatie, dan is er vaak heel veel rommel en ‘gedoe’ en ineens is het weer mooi. Het maffe is, dat als het weer klaar is, je vaak niet meer weet hoe het oorspronkelijk geweest is. Door ‘voor’ en ‘na’ foto’s te (laten) maken kun je goed laten zien wat je gedaan hebt en hoe veel beter het geworden is. Tenminste, daar ga ik van uit. Je kunt op die manier een soort van verhaal vertellen, zonder dat je er woorden voor nodig hebt. Twee foto’s, meer is er niet nodig en het mooiste is als je op dezelfde plek gaat staan, dan zie je het echt goed.

Een bijzonder (bouw) project waar ik aan mee mocht werken, was het project van Jeroen van der Schenk, van Monument076.

We kwamen met elkaar in contact via sociale media (waar die al niet goed voor is ;-). Hij was bezig om een monumentaal pand te kopen in Etten-Leur. Er moest veel aan gebeuren en was opzoek naar partners. Ik kon hulp gebruiken bij mijn monumentenboek project en hij wilde graag foto’s van zijn pand, dus zo was de deal snel beklonken.

Toen hij en zijn vrouw in april 2013 de sleutel van het pand kregen ben ik gelijk naar Etten-Leur getogen met cameraspullen. Daar maakte ik de eerste foto’s zoals het was. Een enkele keer reed ik die kant op tijdens de verbouwing, maar veel maakte Jeroen ook zelf. Toen het klaar was en de B&B open ging ben ik op een zonnige dag weer geweest. Wat een verschil zeg, onherkenbaar!

Dit pand vind ik een typisch voorbeeld van ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’. Als je het nu ziet, kun je je niet voorstellen hoe het geweest is. Het was een pand waar ruim 80 jaar niets aan gedaan was. Als hij de ‘voor’ foto’s niet zou hebben, zou je geen idee hebben wat voor een bouwval, dat was het bijna, geweest is.

Afgelopen 1 december waren man en ik 12,5 jaar getrouwd. Dit hebben we gevierd in deze mooie B&B en zo heb ik als monumentenfotograaf eindelijk eens geslapen in een monument. Het werd tijd!

Fijne dagen!

De zolder, april 2013. Je kon er lopen, maar wel voorzichtig.. Hier en daar zaten gaten in de vloer. En de muur, daar hebben we het niet over.. Achterkant van het huis, april 2013. Enorm veel klimop tegen de muur. Had de muur en fundering ernstig aangetast.Achterkant van het huis, april 2013. Enorm veel klimop tegen de muur. Had de muur en fundering ernstig aangetast. Oktober 2014.. Onder dat mooie rozet raam kun je nu slapen. (slaapt goed trouwens ;-) )Oktober 2014.. Onder dat mooie rozet raam kun je nu slapen. (slaapt goed trouwens 😉 ) De werkplaats wordt nu tuinkamer genoemd. Prachtig ochtendlicht komt er binnen als de zon schijnt.De werkplaats wordt nu tuinkamer genoemd. Prachtig ochtendlicht komt er binnen als de zon schijnt. Hele huis scheuren hersteld en helemaal opnieuw gevoegd. Wat een werk!Hele huis scheuren hersteld en helemaal opnieuw gevoegd. Wat een werk! De vroegere opslagruimte is ook B&B geworden. De trap naar boven en beneden zit nu links, achter de muur.  De vroegere opslagruimte is ook B&B geworden. De trap naar boven en beneden zit nu links, achter de muur. De opslagruimte april 2013 De opslagruimte april 2013 De werkplaats, april 2013. Ziet er wel mooi uit zo op de foto. Maar leefbaar is het niet natuurlijk...De werkplaats, april 2013. Ziet er wel mooi uit zo op de foto. Maar leefbaar is het niet natuurlijk…

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter