Door het oog van de Monumentenfotograaf: Sint Bavo Basiliek

Kathedrale Basiliek Sint Bavo
Vanaf de galerij van de koepel naar het plafond kijken, prachtig! Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Als ik iets leuk vind aan mijn werk is het beklimmen van torens. Zo was ik bij de Wonderlijke Klim op de Sint Jan in Den Bosch en vorig jaar op de Grote Kerk in Alkmaar.

Sinds 1 mei j.l is de Sint Bavo Basiliek in Haarlem te beklimmen onder de titel: Klim naar het Licht. Een terechte naam voor een prachtige klim.

Ik beklom gelijk de eerste dag dat het kon de basiliek en ik kan u zeggen: het was een feestje. 

Het leuke aan deze klim is dat je de klim in etappes doet. Moesten we bij de vorige beklimmingen buitenom via steigers, dat keer gingen we binnendoor. Ik had verwacht dat we gelijk één van de torens in gestuurd zouden worden, maar niets was minder waar. Er bleek nog een andere trap te zijn. Doordat je in etappes naar boven gaat, voelt het heel soepel. Regelmatig is er een pauzemoment, van een klein plateautje of de koepel vanaf boven bekijken tot een loopbruggetje over de gewelven. 

Dan kom je uit in de Vrouwentoren. Deze toren heeft het uurwerk, omdat, zeggen ze, de vrouwen bij de bouw van de kerk meer geld ophaalden dan mannen. Als “beloning” kregen zij het uurwerk. Ook in de toren kom je met regelmaat uit op een tussenstuk. Op het niveau van het uurwerk, klokken of andere ruimte.regelmatig hangt daar ook tekst en uitleg over waar je bent en wat je ziet. Fijn is dat. 

Uiteindelijk sta je boven en stap je naar buiten op het dak van de Vrouwentoren. Het was op de dag dat ik er was niet zo heel zonnig, maar desondanks konden we genieten van het uitzicht. Prachtig! Ik was van te voren een beetje bang dat ik die zwevende brug wat eng zou vinden. Een steiger beklim ik zonder problemen, maar wat vrij hangt, vind ik toch wel spannend. Maar niets van dat alles. Zonder problemen stapte ik de brug op. Hij is zo gemaakt dat het niet alleen veilig is, maar ook zo voelt.

Uiteindelijk gingen we terug via de Mannentoren. Dit keer was het grotendeels een lange afdaling. Deze was haast vermoeiender dan de klim omhoog. Al was het maar omdat je langer achter elkaar “draait” . Ik werd er een beetje draaierig van. Maar even stoppen was geen probleem. 

Al met al was het een feest om de basiliek te beklimmen en dit prachtige bouwwerk van de “achterkant” te zien en details op ooghoogte te mogen bewonderen. Details die vanaf de grond niet of nauwelijks te zien zijn.

De Klim naar het Licht is een hele belevenis en ik kan hem van harte aanbevelen. De klim duurt nog tot en met 31 juli.

Kathedrale Basiliek Sint Bavo
Mooi uitzicht vanaf de Mannentoren op de Vrouwentoren en zicht op de duinen Foto: Léontine van Geffen-Lamers
The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter