Door het oog van de Monumentenfotograaf – Elevatorhuis

Elevatorhuis, Rotterdam Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Recentelijk werd ik door mijn opdrachtgever Schakel en Schrale op pad gestuurd voor het fotograferen van een pand aan de Parklaan in Rotterdam. Onbevangen toog ik naar deze stad die voor mij vooral staat voor moderne architectuur en wolkenkrabbers. Ik was benieuwd welk pand er dan nog te restaureren zou zijn in deze moderne stad.

De buitenkant van het pand zag er al indrukwekkend uit, de binnenkant overtrof dit vele male. Wat bleek? Het pand heeft een prachtige art deco trap en niet zo’n kleine ook! En voor wie mij een beetje volgt, weet dat ik van trappen hou.

Wauw! Ik kon alleen maar even stil zijn en genieten. Prachtige decoraties, art deco lamp die boven de trap hangt en natuurlijk het glas-in-loodgewelf er boven. Ook de rest van het pand mocht er zijn trouwens. Vooral de bestuurskamer was indrukwekkend.

Contrast
Maar er is ook gemoderniseerd in dit pand, dat van oorsprong Elevatorhuis heet. Voor de nieuwbouw aan het pand is er gekozen voor strak en modern. Persoonlijk hou ik wel van dit contrast. Het is totaal anders en daarom past het zo goed. Bijzonder is de vergaderkamer die een glazen vloer heeft. Je kijkt door de vloer naar het glas-in-loodgewelf. Ook kun je goed zien waar het dak oorspronkelijk gezeten heeft. Ik hou er van als een pand, zonder woorden, zo duidelijk een verhaal vertelt. Je weet nog niks en toch weet je al heel veel.

Elevatorhuis
De naam Elevatorhuis komt van het bedrijf waar het ooit voor is ontworpen; de GEM  (Graan Elevators Maatschappij). Het kantoorgebouw werd gebouwd in 1915 en is ontworpen door Michiel Brinkman. Het bedrijf GEM was opgericht met als doel machinaal graan over te slaan van schip naar vaste land. Dit deden ze doormiddel van graanzuigers, elevators genoemd. Dit ging sneller en was goedkoper dan arbeiders.

Afgelopen jaren zat er een Turkse Bank in. Ik begreep dat er nu kantoorruimtes in gemaakt worden. Als ik een kantoor zou zoeken in Rotterdam, dan wist ik het wel!

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter