Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Door het oog van de monumentenfotograaf: Trappen!

Vorig jaar heb ik een boek uitgegeven over monumenten in de gemeente Brummen. In een redelijk korte tijd kwam ik bij veel mensen thuis om foto’s te maken van hun monumenten en de specifieke kenmerken van hun huis.

Mij viel op dat in oude huizen de trap en de gang/ hal een enorm grote rol speelt. In oude (monumentale) huizen geen kleine hokjes waar je nauwelijks kunt staan als je via de voordeur binnenkomt, zoals het jaren 70 huis waar ik ooit in woonde… Nee, bij binnenkomst wordt je gelijk geïmponeerd met een gang waar (bijna) alle kamers van de begane grond op uit komen. Gevolgd door een trap die de verbinding is naar boven. Eigenlijk is de trap het hart van het huis. Okee, behalve dan misschien in arbeidershuizen en boerderijen.

Maar tjee, wat zijn trappen mooi! Over het algemeen geen recht toe recht aan, voor hup omhoog, maar met een sierlijke draai boven of onderin. Soms zelfs met een tussenverdieping(je). En als je van boven naar beneden kijkt, kan het enorm duizelen in je hoofd van de hoogte.

Sommige trappen zijn met eenvoudige leuningen, anderen met kunstig houtsnijwerk. En dan de spijlen; ook weer met details en versierselen. Heel soms kijk je naar een prachtig raam als je naar boven loopt en omhoog kijk.

De foto’s zijn een kleine selectie van trappen die ik fotografeerde. Ik wist niet dat het kon, maar tijdens het fotograferen van monumentale huizen werd ik verliefd … op trappen!

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter