Ik hou van grote monumentale panden; landgoederen, kastelen, buitenplaatsen, heerlijk om daarin rond te dwalen. Maar bovenaan dit lijstje staan met stip paleizen. Helaas hebben we er daar niet zo heel veel van. En zeker niet waar je zomaar in kunt.
Gelukkig heeft onze koning daar wat op bedacht. Voor mensen zoals ik die willen weten hoe zo’n paleis er nu van binnenuit ziet is er sinds een paar jaar in de zomer openstelling van het Paleis Noordeinde. Vorig jaar zag ik de aankondiging al, maar kon ik er niet naar toe. Dit jaar heb ik gelijk mijn kans gepakt toen ik de aankondiging zag.
Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers
Op een warme zaterdag in augustus was het dan zo ver. Ik mocht naar binnen. Grappig genoeg is de vriendelijkheid van het personeel wat mij als eerste opviel. Zelfs bij de tassencontrole en de mensen van de bewaking hadden er duidelijk zin in. Voor iedereen beleefd en vriendelijk en waar het kon, werd er een grapje gemaakt.
Binnen keek ik mijn ogen uit. Ik ken wel de pracht en praal van Oostenrijkse paleizen, maar hier in Nederland doen we dat toch duidelijk ander. Zuinigheid met vlijt was blijkbaar ook onderdeel van het hof toen dit paleis gebouwd werd. Toen Anna Palowna als koningin en vrouw van Willem II hier kwam te wonen vond ze het maar armoedig, wist een gids ons te vertellen. Zij nam de nodige pracht en praal mee uit Rusland. Bijzonder marmer met ornamenten van goud. Hier en daar zijn nog stukken van haar te zien.
Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers
Als Beatrix koningin geworden is, wordt het paleis grondig gerestaureerd. Zij geeft het paleis een werkfunctie. Zij zorgt voor dat er historisch meubilair terugkomt in het paleis. Zij vond ook dat er een statige trap in het paleis hoorde. En zo ontstond de Koninginnetrap. De oorspronkelijke trap heet dan ook de Koningstrap.
Een hele bijzondere ruimte in het paleis vind ik de Indische zaal. Deze kwam tot stand bij het voorgenomen huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Het interieur is gemaakt door verschillende beeldsnijders uit de Indonesië. De betimmering bestaat uit duizenden losse onderdelen. Ze zijn naar Nederland verscheept en hier is alles in elkaar gezet. Zónder spijkers en schroeven! Het hout kan dus werken zonder dat er scheuren ontstaan.
Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers Paleis Noordeinde Foto: Leontine Van Geffen-Lamers
Leuk vond ik ook de puttikamer. Deze kreeg de naam vanwege het behang. De kleine figuurtjes die erop staan worden putties genoemd. Deze kamer wordt door de koning en koningin vrijwel wekelijks gebruikt voor overleg met de staf.
Nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar tot slot nog even de balkonkamer. Die kennen we van de televisie. Op de avond voorafgaand van de inhuldiging gaven, toen, prins Willem Alexander en prinses Maxima hier een groot interview. Deze kamer heet de balkonkamer, omdat hier het balkon is waar de balkonscène plaatsvindt op Prinsjesdag.
Volgende zomer is het paleis met de stallen, hoop ik, weer open. Dan ga ik een kijkje nemen in de koninklijke stallen. Deze schijnen ook heel mooi te zijn.
Leontine van Geffen-Lamers
Laatste berichten van Leontine van Geffen-Lamers (toon alles)
- Door het oog van de Monumentenfotograaf: Paleis Noordeinde - 2 oktober 2019
- Door het oog van de Monumentenfotograaf: Sint Bavo Basiliek - 27 mei 2019
- Door het oog van de Monumentenfotograaf – Elevatorhuis - 23 april 2019