Door het oog van de Monumentenfotograaf – Grote Kerk Alkmaar

Ik had nogal een druk voorjaar (understatement) en daarom had ik het helemaal gemist, er zou een “Klim naar de Hemel” rond de Grote Kerk van Alkmaar komen. Gelukkig ben ik al jaren actief op sociale media en daar vinden mensen vooral mijn foto’s over monumenten en kerken. Hoewel ik afgelopen voorjaar minder actief was, bleken mijn credits dusdanig hoog, dat ik door een volger geattendeerd werd op deze bijzondere klim.

Voor wie mij een beetje kent weet dat ik daar gelijk “Ja” op zeg. Ik hou er van, de hoogte in. Tenminste, via een trap of lift. Omhoog via een hoogwerker vind ik gek genoeg enger. Maar goed, begin juli, nog voordat de vakantie begon en bij mij langzaam het vakantieseizoen begon, was het een mooie tijd om aan deze klim te beginnen. Ook een goed moment om deze volger op sociale media (weer eens) in het echte leven te ontmoeten. Dat hadden ooit wel eens gedaan, maar dat was al veel te lang geleden.

In eerste instantie deed deze klim mij denken aan de Wonderlijke Klim in Den Bosch die een paar jaar geleden te zien was. Dat zullen meer mensen hebben. Grote steigers langs de kerkmuur en stevige trappen. Tot zo ver de overeenkomst. In eerste instantie kwamen we aan op een plateau van 20 meter hoog. Vanaf hier vond ik het al genieten van het uitzicht op de daken van Alkmaar. We stonden als een soort van “ooghoogte” met de kerk. Nee, toegeven, het dak van de Grote Kerk van Alkmaar is minder spectaculair dan de Sint Jan in Den Bosch, omdat hier niet eindeloos veel beelden te zien zijn. Maar dat geeft niet. Het is toch bijzonder om zo hoog te staan en zo oog in oog met zo’n indrukwekkende kerk.

Bijzonder aan deze klim is dat je door een raam vanaf dit plateau in de kerk kunt komen. Ja inderdaad, in de kerk…, op 20 meter hoogte…. Ook daar stond een steiger opgebouwd en stond ik ineens oog in oog met prachtige plafondschilderingen. Het bleek het “Laatste Oordeel” te zijn, geschilderd door Jacob van Oostsanen. Prachtig om te zien. Het doet denken aan het werk van Jeroen Bosch.

Vanaf deze steiger hadden we prachtig uitzicht over de kerk en het gewelf. Toen weer terug, weer door het raam naar buiten om verder naar naar 40 meter hoogte te klimmen! Vanaf daar keken we over het dak heen en konden zelfs de duinen zien. Wauw.

Leuk vond ik dat de klokken in functie bleven. Ik was even bang voor een boel herrie, maar dat viel mee. Hoewel we naast de klokken stonden, was het geen oorverdovend lawaai. Het klonk prachtig.

“Klim naar de hemel” is tot en met 8 oktober 2018. Als je er bij wilt zijn, moet je snel zijn. Deze beklimming is er in het kader van 500 jaar Grote Kerk.

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter