Door het oog van de monumentenfotograaf: deurklinken

Dat ik van de details ben, dat heb ik vast wel eens vertelt. Veel mensen vinden dit (ook) mooi. Wat mij dan opvalt is dat ze, in mijn beleving, letterlijk over een prachtig detail heenkijken. Deurklinken.

Als mensen het over details van oude gebouwen hebben gaat het vaak over (plafond) ornamenten en houtsnijwerk van trappen. Helemaal niets mis mee, maar deurklinken zijn vaak zo dichtbij en we kijken er toch overheen. Misschien wel juist daarom. Je hebt eenvoudige deurlinken, van (boeren) schuren, anderen die regelmatig gepoetst moeten worden. Gemaakt met één materiaal, van bakeliet bijvoorbeeld of met meerdere materialen, metaal en hout combinatie. Sommige zijn vooral functioneel en weer anderen vooral mooi.

Enorme variëteit dus. Tekenend voor de tijd waarin het huis gebouwd is. Welke bij welke periode hoort, dat kan ik je niet vertellen. Wel weet ik dat ik iedere keer weer verbaasd ben over de variatie die er te vinden is voor zoiets, ogenschijnlijk eenvoudigs, als een deurklink….

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter