Oudekerk in Borne

Door het oog van de monumentenfotograaf: kerken

Monumentale panden zijn prachtig om te fotograferen; woonhuizen, landgoederen, allemaal even fijn. Toch zijn er twee type monumentale panden die voor mij een streepje voor hebben: kerken en kastelen.

Van huis uit ben ik katholiek, vroeger als kind gingen we elke week naar de kerk. Zo hadden mijn ouders dit geleerd, zo deden zij dit ook met hun drie dochters. Hoewel ik bijna alle katholieke kerkelijke rituelen gevolgd heb, inclusief trouwen en dopen van mijn eigen kinderen, ben ik geen kerkganger. Nou ja, niet als er een dienst is. Ik kom het liefste in een kerk als er niemand is. De sfeer vind ik altijd bijzonder.

Ik fotografeer vooral als de zon schijnt, dat is zeker belangrijk als ik fotografeer in een kerk. Als ik mag kiezen doe ik dat het liefste in de winterperiode. De zon is dan zo lekker laag, en geeft mooie lichtplekken op de vloer.

Inmiddels heb ik een paar kerkinterieur architecten en bouwers in mijn klanten bestand. Dan mag ik in opdracht genieten van de sfeer, het licht en in een katholieke kerk natuurlijk de beelden, glas-in-lood ramen en details die daar rijkelijk aanwezig zijn.

Het mooie van oude kerken vind ik dat je de geschiedenis nog zo goed kunt voelen en ervaren. Alsof alle dopen, huwelijken, uitvaarten en andere diensten de ruimte een andere dimensie geeft. Iets wat een jongere of zelfs nieuwe kerk nog niet heeft. Die moet nog doorleeft worden.

Of het waar is weet ik natuurlijk niet, dat vind ik ook niet zo interessant. Belangrijk vind ik het om die sfeer op de foto te krijgen. Daar gaat het uiteindelijk om.
Wat die kastelen betreft, van de buitenkant heb ik een paar gefotografeerd. In april ga ik een Duits kasteel fotograferen, juist ook van binnen. Ik heb er nu al zin in!

 

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter