Door het oog van de monumentenfotograaf- mobiel erfgoed

‘Mobiel erfgoed’. Een term waarvan ik nog nooit van gehoord. Totdat Karel Loeff in Herenhuis er over schreef. Als monumentenfotograaf was mijn blik tot dan toe vooral gericht op ‘immobiel’ erfgoed. Vooral stenen dus. Hoewel een grote dealer in old timers praktisch mijn buurman is, had ik mij niet gerealiseerd dat die oldtimers ook erfgoed zijn.

Afgelopen zondag was er een rally georganiseerd in Brummen door de plaatselijke rotary, het doel was geld in te zamelen voor de Clinic Clowns. Ik was gevraagd om van die dag een fotoverslag te maken. De combinatie ‘goed doel’ en ‘oude auto’s’ maakte dat ik ‘Ja’ zei om er bij te zijn.

Omdat ik praktisch naast die oldtimer dealer woon (The Gallery, voor wie het wat zegt) zie ik hier regelmatig prachtige oude auto’s door het dorp rijden. In die zin ben ik wel wat gewend zou je kunnen zeggen. Afgelopen zondag reed er met die rally wel een heel bijzonder exemplaar mee. Een brandweerauto Minerva uit 1925. Ik had nog nooit van het merk gehoord, maar prachtig was hij!

Toen ik eens ging nadenken over zijn bouwjaar was het vreemd om te realiseren dat mijn grootouders (geboren eind 19e, begin 20ste eeuw) deze auto, of vergelijkbare, in het ‘normale’ verkeer hebben zien rijden. (Voor zover auto’s in hun tijd normaal waren natuurlijk). Zo zagen in hun tijd auto’s er uit. Nog geen 100 jaar later is het een uniek exemplaar. Deste meer reden om te behouden lijkt mij!

Technische gegevens van de auto kan ik jullie niet vertellen. Ik had weinig tijd om de eigenaar dit uitgebreid te te vragen. Daarnaast, mijn kennis van auto’s is dusdanig weinig dat ik het waarschijnlijk toch niet onthouden zou hebben. Maar kijken kan ik wel. Ik heb deze auto dan ook uitgebreid gefotografeerd. Jullie mogen even meegenieten.

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter