Een zomer langs natuur in de Nederlandse musea

Natuur en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuur en landschap zijn een schatkamer en inspiratiebron voor schoonheid en creativiteit. Al 15 jaar volgt kunst- en cultuurhistoricus Marcel van Ool van Staatsbosbeheer hoe schrijvers, filosofen en kunstenaars deze schatkamer terug laten komen in hun kunst. Op het blog buitenplaatsen.wordpress.com doet hij verslag van de kleine en grote ontdekkingen op zijn zoektocht.

Deze zomer is er een breed scala aan tentoonstellingen in Nederlandse musea die zich allemaal hebben laten inspireren door de Nederlandse natuur. Marcel bezocht en recenseerde op het blog onder meer Natuurkracht in het Coda in Apeldoorn, de Wood Works van Luuk van Binsbergen, Lucht! in Museum De Hallen Haarlem en Curosity in De Appel in Amsterdam. Zijn zoektocht biedt ook ruimte voor andere onderwerpen, zo verkende hij het fenomeen ‘bermtoerisme’; de verloren gegane traditie uit de jaren 60.

Klik hier voor zijn blog.

Marcel van Ool: “De oogst wordt elk jaar rijker en dat geeft aan dat natuur in het hart van de culturele wereld zit. Schoonheid, ontroering maar ook hele kritische vragen, alles komt aan bod in onze selectie van zomertentoonstellingen. De natuur zwijgt en is onverschillig, zeker. Maar kijk eens naar wat wij allemaal over haar te zeggen hebben!”

Natuur door de mens
In geen ander land ter wereld heeft de mens zijn landschap zo sterk gevormd als in Nederland. Hoe het overgrote deel van de natuur eruit ziet, komt door eeuwenoude ontginningen of is achter de tekentafel bedacht. Het is juist de vervlechting van natuur en cultuur die Nederland veel van zijn geliefde landschappen oplevert. Vanuit een diep besef van die vervlechting verwelkomt Staatsbosbeheer de kunsten.

Meer over Marcel van Ool vind je hier: link http://buitenplaatsen.wordpress.com/about/

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.