Stoomgemaal ’t Hooft van Benthuizen twee jaar na sloop

Mijn eerste artikel voor de Erfgoedstem schreef ik eind 2014 over de sloop van gemaal ’t Hooft van Benthuizen in Puttershoek (link). Drie maanden na publicatie was het zover. Onder luid protest kwamen bulldozers en sloophamers samen om deze landmark van de Hoeksche Waard van de kaart te vegen. Nu, meer dan twee jaar later, ligt het puin er nog alsof dit gisteren gebeurde. Het maakt mij treurig om deze berg stenen te zien, terwijl er voor de woonwijk – waarvoor het gemaal gesloopt is – nog geen enkele fundering is gelegd.

De foto’s bij dit artikel maakte ik vorige week. Ze behoeven geen extra uitleg. Overigens, als u meer weet over de totstandkoming van de nieuwbouwwijk hoor ik dat graag. Ik heb de projectontwikkelaar benaderd, maar deze heeft tot op heden nog niet gereageerd.

Zie archief over deze kwestie

The following two tabs change content below.

Gertjan de Boer

Gertjan de Boer (1989) werkt bij Natuurmonumenten. Hij studeerde Monumenten- en Landschapszorg in Antwerpen en werkte eerder bij Erfgoed Leiden, gemeente Groningen en gemeente De Ronde Venen. Als correspondent schrijft hij op persoonlijke titel.
  1. Wat een triest aangezicht. Dit soort situaties komen helaas maar al te vaak voor. In plaats van oude bebouwing inpassen in een nieuwbouwwijk, kiest men veelal radicaal voor de slopershamer.

  2. TREURIG DAT EEN STEL RANDDEBIELEN ZO MET ONS ERFGOED OMGAAN. Dit alleen ter eigen glorie denkend:Kijk dit durven wij en niemand heeft iets te vertellen !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.