Het Planbureau voor de Leefomgeving kwam begin deze maand met een belangrijk adviesrapport voor onze overheid. Zij stellen dat niet langer het maximaliseren van economische winst leidend zou moeten zijn bij ruimtegebruik. De draagkracht van de bodem moet gaan bepalen waar we welke opgave (verstedelijking, klimaat, natuur, waterbeheer en landbouw) een plek geven. Vernieuwend! – zo lijkt het. Maar is dat het wel? Ik deel graag mijn gedachten hierover met u.
Heer en meester?
Onze huidig omgang met de natuur ontstond ten tijde van de verlichting (ca. 1650-1800). In deze periode raakte de mens ervan overtuigd dat wij de wereld om ons heen moesten beheersen. In Descartes zijn woorden: de mens is heer en meester. In razend snel tempo ‘cultiveerden’ we de ‘woeste’ gronden. Rond 1900 transformeerde het laatste oerbos van Nederland (Beekbergerwoud) in weiland, groeven we meters veen af en wilde Amsterdam het eeuwenoude Naardermeer gaan gebruiken als vuilnisbelt.
Of onderdeel van de natuur?
De overtuiging dat wij de wereld om ons heen beheersen is dus pas driehonderd jaar oud. In de eeuwen daarvoor was de mens onderdeel van de natuur. Onze voorouders pasten hun manier van leven aan. De (grillen van de) natuur bepaalde de grenzen en de bodem het landgebruik. Dit betekende bijvoorbeeld dat je op veengrond niet ging wonen en dat rivieren ruimte hadden om uit hun oevers te treden. Kortom: de kenmerken en risico’s van de plek bepaalde het gebruik.
Inspiratie voor de toekomst
Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, neemt extreme regenval toe en krijgen we te maken met periodes van droogte. De experts van het Planbureau voor de Leefomgeving geven aan dat we alleen in onze delta kunnen blijven wonen als we de bodem het landgebruik laten bepalen en ruimte geven aan het water. ‘Zoals onze voorouders deden’, wil ik hieraan toevoegen. Ik zie hier kansen voor de erfgoedsector. Wij kunnen voorbeelden uit het verleden aandragen ter inspiratie voor de toekomst.
Ik ben benieuwd: bent u het met mij eens? Wat vindt u van deze gedachten? En: hoe ziet u de toekomst van Nederland-deltaland voor zich? Laat het hieronder weten.
Gertjan de Boer
Laatste berichten van Gertjan de Boer (toon alles)
- Leven met klimaatverandering? Neem het verleden als inspiratie! - 29 april 2021
- Terugkeer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening – een goed idee? - 22 maart 2021
- Liever zonnepanelen dan isoleren? - 31 oktober 2018