Isle of Mull
Kaart Isle of Mull. Beeld:Blaeu via Wikimedia

Koppel met het Nationaal Archief eeuwenoude VOC-kaarten aan moderne kaarten

Exotische namen, verre kusten en schijnbaar onneembare vestingen. Je komt van alles tegen op de VOC-kaarten. Het Nationaal Archief wil deze kaarten graag toegankelijk maken door ze ‘op hedendaagse kaarten’ te leggen. Of, zoals dat heet in vakjargon: door ze te georefereren. Door dit te doen komen de oude kaarten tot leven, en kan de geïnteresseerde zien hoe radicaal het landschap is veranderd – en wat er over is gebleven uit lang vervlogen tijden. Om deze klus te klaren roept het Nationaal Archief iedereen op om hen te helpen.

Leuk, leerzaam én nuttig tijdverdrijf
En ik kan uit ervaring zeggen: hierbij helpen is niet alleen nuttig – het is ook heel leuk! Elke prachtige kaart zorgt voor verassingen. Het voelt als een puzzel: eerst uitzoeken waar op de wereld jouw kaart ‘thuis hoort’. Vervolgens de schaal uitvogelen. En dan het lastigste maar leukste: overeenkomsten op de kaarten zoeken en aanvinken.

Ik ga hier niet uitleggen hoe dit precies in zijn werk gaat. Op deze website van het Nationaal Archief staat een beknopte toelichting. Als u meer uitleg nodig heeft kan u deze handleiding (pdf) met afbeeldingen raadplegen. Direct van start gaan? Op deze pagina kan u meteen beginnen. Eén advies: gebruik uw zoekmachine om historische plaatsnamen te vinden. Op de VOC-kaarten staan geregeld plaatsnamen die met de tijd verbasterd zijn.

Uw werk tentoongesteld?
Het doel van dit project is om op de tentoonstelling De Wereld van de VOC (opening februari 2017) ‘honderden’ van deze oud-nieuw gekoppelde kaarten digitaal te presenteren. Wie weet met die van u erbij?

The following two tabs change content below.

Gertjan de Boer

Gertjan de Boer (1989) werkt bij Natuurmonumenten. Hij studeerde Monumenten- en Landschapszorg in Antwerpen en werkte eerder bij Erfgoed Leiden, gemeente Groningen en gemeente De Ronde Venen. Als correspondent schrijft hij op persoonlijke titel.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.