Koppel met het Nationaal Archief eeuwenoude VOC-kaarten aan moderne kaarten

Isle of Mull
Kaart Isle of Mull. Beeld:Blaeu via Wikimedia

Exotische namen, verre kusten en schijnbaar onneembare vestingen. Je komt van alles tegen op de VOC-kaarten. Het Nationaal Archief wil deze kaarten graag toegankelijk maken door ze ‘op hedendaagse kaarten’ te leggen. Of, zoals dat heet in vakjargon: door ze te georefereren. Door dit te doen komen de oude kaarten tot leven, en kan de geïnteresseerde zien hoe radicaal het landschap is veranderd – en wat er over is gebleven uit lang vervlogen tijden. Om deze klus te klaren roept het Nationaal Archief iedereen op om hen te helpen.

Leuk, leerzaam én nuttig tijdverdrijf
En ik kan uit ervaring zeggen: hierbij helpen is niet alleen nuttig – het is ook heel leuk! Elke prachtige kaart zorgt voor verrassingen. Het voelt als een puzzel: eerst uitzoeken waar op de wereld jouw kaart ‘thuis hoort’. Vervolgens de schaal uitvogelen. En dan het lastigste maar leukste: overeenkomsten op de kaarten zoeken en aanvinken.

Direct van start gaan? Op deze pagina kan u meteen beginnen. Eén advies: gebruik uw zoekmachine om historische plaatsnamen te vinden. Op de VOC-kaarten staan geregeld plaatsnamen die met de tijd verbasterd zijn.

Uw werk tentoongesteld?
Het doel van dit project is om op de tentoonstelling De Wereld van de VOC (opening februari 2017) ‘honderden’ van deze oud-nieuw gekoppelde kaarten digitaal te presenteren. Wie weet met die van u erbij?

The following two tabs change content below.

Gertjan de Boer

Gertjan de Boer (1989) werkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als correspondent schrijft hij op persoonlijke titel. Hij studeerde Monumenten- en Landschapszorg in Antwerpen en werkte eerder bij Erfgoed Leiden, gemeente Groningen, gemeente De Ronde Venen en Natuurmonumenten.