Leerlingen Zuider Gymnasium nemen kijkje in hun nieuwe schoolgebouw

Leraar Chris en leerlingen Oscar en Dean in hun nieuwe schoolgebouw

Twee leerlingen van het Zuider Gymnasium gaven 5 maart het startsein voor de inbouw van hun nieuwe school in het voormalige Zuiderziekenhuis te Rotterdam. Met graffiti hebben zij het logo van hun school aangebracht op de muren van het nieuwe schoolgebouw,  waarna zij hun klasgenoten per video een kijkje laten gaven in het herbestemde ziekenhuis.

Het Poortgebouw, gelegen aan de Groene Hilledijk in Rotterdam Zuid, wordt door non-profitorganisatie BOEi gerestaureerd en herbestemd tot Zuider Gymnasium. Leerlingen Oscar en Dean bekijken vandaag met hun docent Duits, Chris van den Berg, waar zij en 650 andere leerlingen vanaf begin 2022 les krijgen.  

Linda Waals, rector Zuider Gymnasium: “De opening van de school komt nu echt dichtbij. Daarmee wordt ook de ambitie van de Rotterdamse schoolbesturen en de gemeente om leerlingen in Zuid passend onderwijs te geven, realiteit. Het Zuider Gymnasium onderscheidt zich door de persoonlijke onderwijsroutes voor leerlingen. In het nieuwe gebouw is daar perfect op ingespeeld: er is een collegezaal voor hybride onderwijs, elk lokaal krijgt een opnamestudio waardoor leerlingen versneld lessen kunnen volgen en er zijn veel individuele werkplekken. De kinderen kijken natuurlijk ook reikhalzend uit naar het bètalaboratorium, de kunstzaal met expositieruimte en de grote techniekruimte.”

Sylvia Pijnenborgadjunct-directeur BOEi: “Alleen het behoud van een gebouw is voor ons niet genoeg: het gaat om het vinden van een actuele en relevante nieuwe bestemming. Met de realisatie van het eerste gymnasium ‘op Zuid’ voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan het boek van het Zuiderziekenhuis.”

De drie grote Rotterdamse schoolbesturen BOOR, LMC-VO en CVO werken samen met de gemeente Rotterdam aan een veelzijdig en toekomstbestendig aanbod aan middelbare scholen in Rotterdam-Zuid. Zo komt er méér plek voor leerlingen, wordt de huisvesting verbeterd en kunnen leerlingen makkelijker doorstromen naar verschillende onderwijsniveaus. De realisatie van het Zuider Gymnasium in het voormalige Zuiderziekenhuis past in deze ontwikkeling en is een eerste mooie zichtbare stap op weg naar een veelzijdig en toekomstbestendig aanbod.

Het Zuiderziekenhuis aan de Groene Hilledijk kwam in 2011 leeg te staan, werd op het laatste moment van de slopershamer gered en kan nu dankzij bijdragen van onder andere de gemeente Rotterdam, BPD Cultuurfonds, Stichting Job Dura Fonds, SOPHIE Fonds, Van der Mandele Stichting, Stichting Bevordering van Volkskunst, Stichting Vrienden van BOEi en de BankGiro Loterij gerestaureerd worden.