Minister doet laatste poging om ‘Lange Jaap’ te redden

Vuurtoren Lange Jaap in Den Helder
Vuurtoren Lange Jaap in Den Helder. Foto: Gerard Hogervorst via wikimedia CC BY-SA 3.0

Vuurtoren ‘Lange Jaap’ bij Den Helder staat op instorten. Demissionair minister Barbara Visser doet een uiterste poging om het monument te redden. Samen Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft Visser een hoogleraar en een expert ingeschakeld om behoud op de lange termijn te onderzoeken. Als die poging mislukt, lijkt sloop de enige optie.

Lange Jaap is gemaakt van gietijzer, en door jarenlange blootstelling aan weer en wind zijn daarin scheuren ontstaan. De monumentale toren is slecht onderhouden. ‘Dit had niet mogen gebeuren’, schrijft Visser. 

De minister heeft veel reacties, waaronder duizenden kaarten, gekregen van liefhebbers die Lange Jaap willen behouden. Visser wil alles op alles zetten om snel duidelijkheid te geven over de toekomst van de vuurtoren.

Rijkswaterstaat erkent en betreurt dat het niet zijn verantwoordelijkheid is nagekomen om goed voor Lange Jaap te zorgen. Een extern onderzoek wordt uitgevoerd om het doorlopen proces van de afgelopen jaren te evalueren en hiervan te leren. Dit om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Teken de petitie voor het behoud van Lange Jaap.