Door het oog van de monumentenfotograaf: Ammersoyen

Ieder mens heeft een wensenlijstje of ‘bucketlist’ zoals dat modern heet. Ook ik heb dat. Zo had ik de wens, nadat ik uitgebreid een Duits kasteel fotografeerde, om een Nederlands kasteel te fotograferen.

Vorig jaar kwam ik in contact met kasteel Ammersoyen en daar groeide een mooie opdracht uit: het kasteel fotograferen, maar dan zó zoals veel mensen het niet zien. Veel details dus en sfeer. Een prachtige opdracht!

Op een zonnige dag in januari ben ik gaan fotograferen.Opvallend aan kasteel Ammersoyen vond ik dat het een kasteel is zonder lange rechte gangen. In mijn hoofd hebben alle kastelen, lange, liefst brede, gangen. Ammersoyen niet. Die heeft wel stijle smalle trappen. Het maakt het kasteel een soort van doolhof, zeker als je er de eerste keer komt. Het is een leuke ontdekkingsreis die je maakt als je binnen bent.
Verder is natuurlijk de lichtinval helemaal geweldig als de zon schijnt door de ramen van die mega dikke muren. Zeker in de winter, als de zon nog lekker laag staat. Genieten vind ik dat.

Als fotograaf mocht ik ook naar de zolder. Daar hangt nog een mooi hijswiel en toen ik de luiken open deed had ik prachtig uitzicht.

Uiteindelijk leverde de vele foto’s die ik maakte een serie op van 6 foto’s die nu (in zwart-wit) in de Taveerne van het kasteel hangt. De mensen van het kasteel zijn er blij mee, ik ben er blij mee. Wil je er ook blij van worden? Ga ze dan ‘live’ bekijken. Ga het kasteel in en ontdek waar ik de foto’s gemaakt heb! Dit geeft het bezoek een extra dimensie.

Overigens streep ik ‘kasteel in Nederland fotograferen’ nu niet van mijn wensenlijst. Er zijn er nog genoeg kastelen te ontdekken en te fotograferen!

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter