Door het oog van de Monumentenfotograaf: bijzondere objecten

Dijksynagoge Sliedrecht

Begin dit jaar kreeg ik van Donatus de opdracht een serie van verschillende bijzondere objecten te fotograferen. Zij hadden dit als thema gekozen voor hun jaarverslag 2016. Ik kreeg een lijstje met negentien verschillende objecten, en bijzonder, dat waren ze zeker!

Ik ken inmiddels toch best een aantal kerken, kastelen en torens in Nederland. Maar als die kerk dan ineens niet meer als kerk fungeert, maar geconsolideerd is en een soort ruïne is, wordt het toch wat anders. Ik heb het over de Broerekerk van Bolsward. In 1980 werd de kerk getroffen door een brand, maar werd niet gesloopt. In 1986 is de kerk opengesteld en sinds 2006 heeft het een glazen overkapping. Wat is dat mooi gedaan! Samen met zonlicht geeft het een hele bijzondere sfeer in de kerk.

Ook de dijksynagoge in Sliedrecht vond ik erg mooi. Een hele andere sfeer dan ik gewend ben vanuit het christelijke geloof. Ik was al ooit eens in de synagoge van Enschede geweest, die behoorlijk groot is. Deze is juist klein. Maar wel heel mooi.

Lambertuskerk Maastricht

Om nog even bij de kerken te blijven, de Lambertuskerk in Maastricht stond ook op mijn te fotograferen lijstje. Ik had een bepaald beeld voor ogen van een vrij eenvoudige, kleine kerk met smalle spitse toren. Niets is minder waar! Het is een grote kerk die gekocht is door particulieren. Zij wonen er zelf in met vier kinderen en de ruimte die over is verhuren ze. Deels als kantoorruimte, deels als feestlocatie. Ik was zeer onder de indruk. En voor de kinderen vast een geweldige plek om te wonen. Wat een ruimte. Een doos met logo omgooien geeft niet eens zo heel veel rommel. Daar kan iedereen met gemak omheen. Wat een luxe!

Ruïne Geijsteren

Mooi vond ik ook de ruïne van Geijsteren. Zo’n plek waar je (of ik tenminste niet) komt, als je er niet hoeft te zijn. Verscholen aan de rand van het bos, lang de Maas.
Het was jammer dat niet altijd de zon scheen, maar ja, ik had een strakke deadline. Dus ik moest even zonder doen, als hij er niet was.

Watertoren Utrecht

De watertoren van Utrecht is ook bijzonder. Ik weet dat Zutphen een watertoren heeft met woningen. In deze toren kun je eten. Prachtig, wat een uitzicht!

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter