Door het oog van de monumentenfotograaf: Romijnstuw

Vorig jaar kreeg Nederland er een heel bijzonder Rijksmonument bij: het Waterloopbos in Marknesse, de Noord Oost Polder.

Bijzonder omdat dit geen huis of is, een voormalig waterloopkundig laboratorium was en heel bijzonder in zijn soort. In het voorjaar van 1951 wordt daar door een aantal ingenieurs met een model begonnen. Ze maken een zeearm van de Westerschelde op schaal en gaan kijken en testen hoe de waterloop is. Vorige zomer schreef ik hier al over.

Natuurmonumenten redde dit bos waar dit laboratorium is stond een aantal jaren geleden van de sloop en ze zijn, stapje voor stapje, begonnen met het restaureren van bijzondere modellen. Vorig jaar rond deze tijd werd er aan de Romijnstuw gewerkt.

Een model stuw die ook op andere plaatsen in het park te vinden zijn. Deze stuw ligt bij de ingang van het park en het laat heel goed zien hoe water kan stromen (of niet natuurlijk). Het doet mij denken aan waterelementen die je soms in speeltuinen ziet. Kinderen kunnen daar middels kleine sluisjes open of dicht te zetten de waterstroom veranderen of stil zetten. Deze Romijnstuw lijkt ook wel zoiets, maar dan voor volwassenen. Hoewel ik verwacht dat wij vooral mogen kijken en niet aanzitten.

Of de gebruikte kleuren origineel zijn, dat weet ik niet. Ik vind ze wel lekker fris en vragen op een prettige manier aandacht. In deze prachtige groene omgeving, vragen ze op een subtiele manier aandacht. Ik ben benieuwd hoe de rest van het park er uit gaat zien…

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter