U heeft het vast al eens gezien: potresten, handbijlen of delen van stadsmuren in ondergrondse fiets- of autoparkeergarages. Ik heb ze al ontdekt in Antwerpen (stadsmuur), Delft (aardewerk) en Rotterdam (gereedschappen en sieraden). Vondsten tentoonstellen in parkeergarages; het lijkt een ware hype te zijn in archeologieland. Dit komt ongetwijfeld door de volle depots, maar vooral door de positieve reacties op deze initiatieven. Dat de Tijdtrap in de Rotterdamse parkeergarage onlangs de ‘Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie 2015’ heeft gewonnen zegt genoeg.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Dat stedelijke diensten wel iets zien in ‘archeologieparkeergarages’ blijkt uit de toename van dergelijke initiatieven in Nederland. We vonden ze al in onder andere Delft, Rotterdam, Woerden, Nijmegen en Deventer en sinds deze week heeft ook Utrecht zijn archeologieparkeergarage. In de Domstad kan de parkeerder nu de hoofdpoort van het voormalig kasteel Vredenburg (16e eeuw) bezichtigen.
Deze poort is tijdens de bouw van de parkeergarage teruggevonden. Het is vervolgens verwijderd voor de werken, en is recent weer teruggeplaatst. Zo ging het in die gevallen waarover ik gelezen heb: tijdens het archeologisch onderzoek worden bijzondere vondsten gedaan, na het onderzoek gaat men in overleg en gezamenlijk wordt er besloten de vondsten op de oorspronkelijke locatie – in de parkeergarage dus – terug te plaatsen.
Think small?
Het mooie aan deze archeologieparkeergarages vind ik de ‘simpliciteit’ er van. Het is zo verleidelijk om altijd groots te denken. Ik hoor op mijn opleiding veel over grootschalige projecten die veel geld en tijd kosten (en lang niet altijd de gewenste resultaten hebben). Dat juist de Rotterdamse tijdtrap de ‘Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie’ heeft gewonnen leert ons dat het ‘ouderwetse’ opstellen van materiaal achter glas nog altijd wordt gewaardeerd.
Goed opletten dus als u parkeert
Moraal van dit verhaal: vergeet niet goed om u heen te kijken wanneer u de volgende keer uw auto parkeert; er is mogelijk allerlei moois te ontdekken.
Gertjan de Boer
Laatste berichten van Gertjan de Boer (toon alles)
- Liever zonnepanelen dan isoleren? - 31 oktober 2018
- Zonnepanelen op monumenten – hoe zit het nou? - 5 maart 2018
- Hoogste en jongste vuurtoren van Nederland op de slooplijst - 22 november 2017
[…] Zie ook het artikel van Gertjan de Boer over Archeoparkeren. […]