Wie heeft informatie over Haarlemse beeldhouwer van den Eijnde?

Lieve de Key Grote Houtbrug Haarlem
Lieve de Key Grote Houtbrug Haarlem van Van den Eijnde Foto: Historische Vereniging Haerlem

In 2019 is het 150 jaar geleden dat de bekende Haarlemse/Heemsteedse beeldhouwer Hendrik van den Eijnde geboren werd. Deze beeldhouwer wordt medio 2019 geëerd met een kleine tentoonstelling in het raadhuis van Heemstede en in de Hoofdwacht in Haarlem. Van den Eijnde gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten tijdens de vervaardiging van de beelden voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam.

Informatie gezocht over Van den Eijnde
De historische vereniging HAERLEM zoekt nog naar mensen die zich iets kunnen herinneren over Van den Eijnde, misschien een foto van een verdwenen beeld van hem hebben of zich een voorval rondom van den Eijnde kunnen herinneren. Neemt u dan s.v.p. contact op met de tentoonstellingscommissie, wij zouden daar zeer mee geholpen zijn. Wilt u in dat geval contact op nemen met rj.pels2@quicknet.nl

Beelden Grote Houtbrug, Haarlem
Deze keer richten we onze blik op de beide beelden op de Grote Houtbrug in Haarlem. Zeer vele mensen kennen de beelden. Aan de Gasthuisvestzijde staat het beeld van Lieve de Key. Begin 1600 een gevierd stadsbouwmeester. Van zijn hand is de Vleeshal in Haarlem (het mooiste voorbeeld van Hollandse Renaissance in Nederland) en het stadhuis in Leiden. Ook maakte hij de Justitievleugel voor het stadhuis in Haarlem.

Aan de Raamvestzijde staat Frans Hals, net als Lieve de Key een Vlaamse vluchteling. Frans kwam met zijn ouders uit Antwerpen, Lieve via een omweg over Engeland met zijn ouders en broers uit Gent. Frans Hals is bekend om zijn schutterstukken en portretten waarvan er vele hangen in het Frans Halsmuseum, een museum ontworpen als Oudemannenhuis door de vader van Jacob van Campen, de architect van het paleis op de Dam.

Na de reorganisatie van het Houtplein in 1926 werd de Grote Houtbrug verbreed en vernieuwd. De Haarlemse beeldhouwer Hendrik van den Eijnde werd gevraagd de brug te verfraaien met beelden. Hij vereeuwigde beide historische figuren uit de geschiedenis van Haarlem. Van den Eijnde gaf Frans Hals een palet en penseel als attributen. De stadsbouwmeester Lieven de Key kreeg een hamer en een beitel, mede omdat hij een bekwaam beeldhouwer was.