Vijf vragen aan: Lisette Breedveld, Teamleider Behoud – Vastgoed bij Natuurmonumenten

Lisette Breedveld
Lisette Breedveld

In de rubriek ‘Vijf vragen aan…’ stelt de redactie van de Erfgoedstem vijf vragen aan prominente of opvallende mensen in de sector. Deze keer is dat Lisette Breedveld, recent aangesteld als Teamleider Behoud – Vastgoed bij Natuurmonumenten.

1. Waar kom je vandaan?
Na mijn studie Architectuurgeschiedenis & Monumentenzorg aan de Universiteit Utrecht ben ik gaan werken bij Stadsherstel Midden-Nederland en Landgoed Zonnestraal en heb ik daarnaast uiteenlopende projecten gedaan in de erfgoedsector. Zo ben ik bijvoorbeeld enkele jaren projectleider geweest van Open Monumentendag Amsterdam. Voordat ik bij Natuurmonumenten kwam heb ik bij de gemeente Almere gewerkt, waar ik startte met het op de kaart zetten van het cultureel erfgoed van deze jonge stad.

2. Wat viel je op?
Mij viel en valt nog steeds op dat in de erfgoedsector zeer enthousiaste mensen werken. Het is ontzettend leuk om in zo’n gepassioneerde sector te werken. Er gebeuren fantastische dingen en er zijn veel goede ideeën. Er ligt ook een mooie kans ten aanzien van het versterken van samenwerking: als er vaker bruggen worden geslagen kan er nog meer bereikt worden in de sector. Daarnaast valt het me op dat het aandeel van jonge erfgoedprofessionals relatief laag is. Het blijft belangrijk om ook de jongere generatie in het erfgoedveld een goede en serieuze rol te blijven geven, waardoor er ook weer nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

3. Welke ambitie heb je?
De ambitie die ik heb is om cultureel erfgoed bij een nog breder publiek onder de aandacht te brengen en mensen de ogen te laten openen voor al het moois dat we in Nederland hebben. Bij Natuurmonumenten krijg ik de kans om dit te doen. Natuurmonumenten is uiteraard bekend als natuurorganisatie. Echter staan veel mensen er niet bij stil dat we ook ruim 3200, vaak cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken hebben. Daar zie ik voor mezelf een rol in weggelegd, waarbij naast het behouden en bekostigen van de gebouwen ook de beleefbaarheid voor een breed publiek hoog in het vaandel staat. Natuurmonumenten heeft duidelijk voor deze koers gekozen in de hernieuwde erfgoedvisie.

4. Welke ontwikkelingen moeten wij in de gaten houden?
Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen die erfgoed beter toegankelijk maken voor het publiek. Denk bijvoorbeeld aan de enorme slag die wordt gemaakt met Virtual Reality. Door dergelijke ontwikkelingen kan de drempel om in aanraking te komen met erfgoed nog verder worden verlaagd en dat kan uiteraard weer bijdragen aan een grote waardering voor bijzondere bouwwerken. Verder gebeurt er ontzettend veel op het gebied van verduurzaming van cultuurhistorische gebouwen, iets waar Natuurmonumenten ook volop mee bezig is.

5. Van welk van jouw karaktertrekken gaat Natuurmonumenten het meest profiteren?
Van nature ben ik enthousiast, een doorzetter, kritisch en regelmatig lichtelijk eigenwijs. Ik denk dat dit kan bijdragen aan het versterken van Natuurmonumenten als erfgoedorganisatie. Daarnaast leg ik graag verbindingen tussen mensen en organisaties en hoop daarmee samenwerkingen in de erfgoedsector te versterken.