In 1 minuut komen in de video hierboven de 5 meest besproken onderwerpen van de Erfgoedstem 2021 langs.
1. Stop de verkoop van Recreatieoord Hoek van Holland!
In januari werden we benaderd door actievoerders van het bijna 100 jaar oude Recreatieoord Hoek van Holland. Het vakantiepark dreigde verkocht te worden aan een commerciële partij en de vakantiegangers vreesden dat hun ‘vertrouwde plekkie’ zou veranderen in een chique vakantieoord met subtropisch zwembad. Na een onzeker jaar horen we net voor de jaarwisseling dat de actievoerders gelijk hebben gekregen: het college Rotterdam beslist dat het vakantiepark in handen komt van de recreanten en dat verkoop van de baan is.
2. Zorgen over het behoud van historische interieurs
In het hoge Noorden ontstonden dit jaar veel zorgen over het behoud van historische interieurs. Erfgoedliefhebber Hilbrand Edskes schreef ons: “In oude wijken in de stad Groningen wordt momenteel het complete historische interieur uit begin 1900 of ouder in de ene na de andere woning gesloopt, wegens ombouw tot kleine zelfstandige appartementen.” Het onderwerp dook dit jaar meerdere malen op in de landelijke politiek en media. Maar er is vooralsnog weinig bescherming tegen sloop.
3. Drie nieuwe noteringen op de Unesco werelderfgoedlijst
In de zomer konden we drie Nederlandse inzendingen feliciteren met een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst: de Hollandse Waterlinies, de Koloniën van Weldadigheid en de Neder-Germaanse Limes.
4. Zorgen over het Nederlandse landschap
Misschien kwam het door de lockdowns, waardoor we massaal meer zijn gaan wandelen, maar de staat van het Nederlandse landschap was dit jaar vaak het onderwerp van gesprek. Ons cultuurlandschap wordt van alle kanten bedreigd: de komst van distributie- en datacentra, megastallen en vooral door nieuwbouw. Zo dreigde bijvoorbeeld de boerderij-biotoop van de ‘mooiste boerderij van Brabant’ in de knel te komen door twee nieuwe woningen. Door meerdere organisaties werd dit jaar bepleit dat er meer aandacht moet komen voor het landschap rónd gebouwd erfgoed.
5. En de meeste ophef ging over……
Wat het meeste ophef veroorzaakte? Dat was toch wel het bericht over de afschaffing van de blauw-witte monumentenschildjes. Volgens de minster van OCW waren de schildjes ‘niet meer van deze tijd’. Unesco reageerde met onbegrip op het voorstel. Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie zond naar verschillende kranten een ingezonden artikel met als titel ‘Bescherming van ons erfgoed is niet op orde’. In het artikel verwijst Ferrier naar de gevaren van klimaatverandering voor monumenten, zoals we deze zomer bij de overstromingen in Limburg al zagen.
.