Door het oog van de monumentenfotograaf: bijzondere constructies

Als ik dit zie denk ik alleen al, knap dat het blijft staan, zo’n kromme balk..

Er is een onderdeel van oude (monumentale) panden die ik niet zo zeer heel mooi vind, zoals bijvoorbeeld trappen of deurklinken, maar die ik vooral erg knap vind. Ik neem waar, ik zie dat het er is, maar snappen doe ik het eigenlijk niet.

Er zijn panden waar ik, soms letterlijk, tot in de nok kom. Opvallend vind ik met name zolders met prachtige houtconstructies. Als ik omhoog kijk duizeld het mij soms. Wie heeft dit bedacht en hoe kan het dat het zo werkt?

Inmiddels weet ik dat dit alles te berekenen is, en ook beslist een logica in zit. Voor mij is het hogere wiskunde en blijf mij verbazen. Ik hoef niet alles te weten. Ik vind het leuk om mij te kunnen verbazen over constructies die soms eeuwen geleden bedacht zijn en nog steeds werken.

Bijzonder vind ik ook dat sommige kapcontructies erg lijken op een omgekeerde boot. Als je het zou kunnen omdraaien zou je het zo in het water kunnen leggen, figuurlijk dan. Mooi om te zien dat daarin verbanden zitten. Iets wat ik niet wist voordat ik ging fotograferen.

Kom je in een oud pand, en met name op de zolder, kijk eens vaker omhoog. Je weet niet wat je ziet!

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter
  1. Leontine zou er goed aan doen zich eens wat te verdiepen in de ontstaansgeschiedenis en de technische kant van een en ander. De onderschriften bij haar foto’s duiden wel een zeer geringe kennis van een en ander en dat is nergens voor nodig. Wees nieuwsgierig en ga op zoek Leontine ! Je zult er rijker van worden en je werk met nog veel meer plezier doen.

  2. Hallo Leo, ik snap dat je dit zegt, toch doe ik dit bewust niet. Ik ben fotograaf met een voorliefde voor monumenten en bouw (zonder bouw achtergrond). Het is niet dat ik niets weet, ik lees en stel vragen. Alleen wil ik niet te veel de diepte in. Ik wil mij graag blijven verwonderen van wat ik zie zonder gehinderd te worden door technische kennis. Daardoor gaat voor mij de magie er af.

    Ik wil zo veel mogelijk als een klein kind kijken naar de dingen die ik zie. In de hoop dat ik daarmee vakmensen uit te nodigen om anders naar hun werk te kijken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.