Door het oog van de Monumentenfotograaf: Grote Kerk Naarden

Grote Kerk Naarden
Grote Kerk Naarden Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Het was eind 2017, toen de telefoon ging. Een mij onbekend nummer belde. Het bleek Marlo Reeders te zijn, van de Grote Kerk van Naarden. Ik zal niet meer vergeten waar ze mee begon: “Ik zie je overal voorbij komen, ik heb een fotograaf nodig die monumenten fotografeert. Volgens mij kan niet anders dan dat ik jou nodig.” Of die woorden van strekking, het is al immers ruim een jaar geleden…

Ik maakte een voorstel dat gelukkig binnen het projectbudget paste en in het voorjaar 2018 ontving Marlo de subsidies die ze nodig had voor het project “Blik naar Boven, zicht op de toekomst van de Stichting Grote Kerk Naarden.” Onderdeel hiervan zijn de 12 themaroutes “Kijk in de kerk”. Mijn foto’s zouden daar onder andere een onderdeel van uitmaken.

Juni 2018 was het zo ver, ik mocht fotograferen. Het weer was even spannend, maar ik kon toch de zonnige foto’s maken die ik wilde op de momenten dat ik de zon nodig had. Het waren twee pittige dagen dat ik aan het fotograferen was.

De kerk is op het eerste gezicht wel groot, maar niet zo “vol”. Als je op detailniveau gaat kijken, dan kom je heel veel tegen. En dat is wat ik moest doen. Veel op detailniveau fotograferen. Gelukkig was er een overzicht van de details die op de foto moest, een helpende hand van een vrijwilliger die voor mij klaar stond én ben ik van de details, dus dat was geen probleem.

Het was een genot om twee dagen deze prachtige kerk zo te onderzoeken, want als je even de tijd neemt, kom je de meest prachtige details tegen. Niet alleen op ooghoogte maar ook boven je hoofd en op de vloer. Overal zit een verhaal achter. Prachtig.

Welmoed Wijmans had van Marlo Reeders de opdracht gekregen om dit project vorm te geven en uit te voeren. Leuk dat juist zij afgelopen november de prijs voor het Jong MonumentenTalent ontving tijdens het Nationaal Monumenten Congres.

Of voor Marlo Reeders dit project een bewust afscheid van de Grote Kerk was, dat weet ik niet, dat heb ik haar (nog) niet gevraagd. Maar een waardig afscheid was het zeker. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij bij Nederland Monumentenland ook weer mooie dingen op de kaart gaat zetten.

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter