Door het oog van de Monumentenfotograaf: Het Schip

Het Schip, Amsterdam
Het Schip, Amsterdam Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Eind 2015 werd het begin gemaakt met de restauratie en renovatie van Het Schip in Amsterdam. Dit pand is een belangrijke icoon van architectuur en volkshuisvesting uit het begin van de vorige eeuw. 

Het Schip, Amsterdam
Het Schip, Amsterdam Je kijkt op deze foto van buiten naar binnen. Nu is het weer dicht. toen de foto gemaakt werd was de muur weg om opnieuw opgemetseld te worden. Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Een grootscheeps traject dat uiteindelijk zo’n drie jaar zou duren. Ik heb inmiddels heel wat “verbouwingen” gefotografeerd, maar op deze schaal was nieuw voor mij. Bijzonder vond ik bijvoorbeeld dat er ook aan de fundering werd gewerkt. Voor mij een gevalletje: weer wat geleerd. Ik wist namelijk niet dat het kon. Maar ook buitenmuren die, deels, afgebroken werden en weer opnieuw opgebouwd. Ik had het nog niet eerder gezien.

Ruim een half jaar geleden kwam er een prachtig boek uit over dit proces en de achtergrond van Het Schip. Het boek heet “Een kunstwerk van baksteen” en dat is het zeker. Het leuke van dit pand is dat je iedere keer weer wat anders ziet. Ik zie vaak details, toch kwam ik iedere keer weer nieuwe details tegen. Zo was de schoorsteen die voor mij op het eerste gezicht “een eenvoudige toren met stenen” leek, bij nader inzien heel kunstig gemetseld te zijn.

Bijzonder vond ik om te horen dat er speciaal voor dit project een oven is gebouwd om de bakstenen zo te bakken zoals de originele stenen gebakken zijn. Moderne stenen zijn allemaal hetzelfde als ze uit dezelfde oven komen. Deze stenen niet, door het gebruik van een ouderwetse oven – waar het op de ene plek net iets warmer is dan de andere en dus een net iet andere kleur krijgt – en alle stenen er met de hand ingelegd zijn, zijn alle stenen net even anders.

Dat de waarde van dit pand bijzonder groot is, bleek wel uit het feit dat de Getty Foundation uit Los Angeles dit project opgenomen heeft in hun ‘Keeping it Modern’ conserveringsprogramma.

Kortom, een bijzonder project en fijn dat ik er met mijn camera bovenop mocht staan.

Voor wie interesse heeft in het boek. Het is o.a. te koop bij de Museumwinkel Het Schip en alle andere officiële verkoopkanalen.

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter