Hoogste en jongste vuurtoren van Nederland op de slooplijst

Vuurtoren, Maasvlakte Rotterdam
De vuurtoren van de Maasvlakte. U vindt hem direct naast museum Futureland aan de Antarcticaweg in de Rotterdamse haven. Foto: Gertjan den Boer

Weet u waar de hoogste vuurtoren van Nederland staat? Het zal u verrassen: in de haven van Rotterdam! Met zijn 67 meter overtreft hij nipt de Lange Jaap. In 1974 werd dit licht ontstoken op de Eerste Maasvlakte. Voor duizenden schippers en loodsen was het bij nacht een onmiskenbaar baken. Met de komst van de Tweede Maasvlakte werd hij onbruikbaar. De sloop staat gepland voor 2018.

Betonnen kolos van de Maasvlakte
Na de Tweede Wereldoorlog groeide de Rotterdamse haven snel. Tussen 1965 en 1973 legde men de Maasvlakte aan. Op de kop van dit nieuwe land plaatste men de vuurtoren. Met zijn 43 jaar is het de jongste van ons land. De toren is gemaakt van hét bouwmateriaal van zijn tijd: gewapend beton. Dit is bijzonder aangezien de meeste vuurtorens van gietijzer of staal zijn.

Vuurtoren, Maasvlakte Rotterdam
Op de toren pronkt een plakkaat met een gedicht van Max Dendermonde. Hij schreef dit voor de ontsteking van het licht. Foto: Gertjan de Boer

Vuurtorens: van onmisbaar naar onbruikbaar
Tegenwoordig varen schepen op elektronische kaarten en radar. Vuurtorens zijn zo goed als overbodig geraakt. In ons land en daarbuiten zijn daardoor al veel oeverlichten verdwenen. Ik verwacht dat uiteindelijk alleen de beschermde vuurtorens blijven staan. Omdat deze betonnen constructie niet beschermd is, lijkt sloop onafwendbaar. Mijn mening: zeer zonde!

The following two tabs change content below.

Gertjan de Boer

Gertjan de Boer (1989) werkt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Als correspondent schrijft hij op persoonlijke titel. Hij studeerde Monumenten- en Landschapszorg in Antwerpen en werkte eerder bij Erfgoed Leiden, gemeente Groningen, gemeente De Ronde Venen en Natuurmonumenten.