Door het oog van de monumentenfotograaf: Laurentiusskathedraal Rotterdam

Laurentiusskathedraal Rotterdam Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Afgelopen december had ik een bijzondere opdracht. Niet alleen de opdracht was bijzonder, maar ook dat ik er niets mocht laten zien. Voor wie mij volgt op sociale media en weet hoe graag ik met anderen deel wat ik aan het doen ben, zal begrijpen dat dit best een uitdaging was. Ik had van Jojanneke Post van Davique Sierschilderwerken, de opdracht gekregen haar werk te fotograferen in de Laurentiuskathedraal in Rotterdam. Ik mocht er na het fotograferen niets van laten zien, omdat de officiële ‘opening’ nog moest komen. Inmiddels is die geweest en kan ik foto’s laten zien.

Deze kathedraal werd oorspronkelijk als kerk gebouwd. Het oudste deel stamt uit 1904. In 1956 werd Rotterdam een bisdom en in 1967 werd deze Sint Elisabethkerk (zoals deze kathedraal oorspronkelijk heet) een kathedraal. In die tijd werd ook het interieur gemoderniseerd. Dit hield onder andere in dat verschillende muren wit geschilderd werden. Reuze jammer vinden we anno 2018. Gelukkig wordt er nu tijd en geld gestoken om de oude schilderingen weer terug te krijgen. Niet alleen omdat ze mooi zijn, maar ook omdat ze gemaakt zijn door de broers Jan en Kees Dunselman. Voor kerkinterieurkenners, bekende namen.

Van de muurschilderingen van het bovenste gewelf van de apsis was nagenoeg niets meer over. Op basis van de kleine stukjes die Jojanneke Post nog kon vinden is er een nieuw ontwerp gemaakt en uitgevoerd. Mooi vind ik dat Jojanneke rekening heeft gehouden met de verschillende mensen die naar deze kerk komen. Dus naast de witte gezichten van de discipelen vind je ook gezichten van mensen met een andere achtergrond. Zodat de mensen die nu naar de kerk gaan zich kunnen herkennen in de gezichten van de discipelen.

Ik vond het bijzonder om een kerkelijk kunstwerk van zo dichtbij te mogen bekijken, dat was nieuw voor mij. Mooi ook om te zien hoe er vanaf de steiger rekening is gehouden met de kijker die zo veel meter lager staat. Dat geeft een heel ander perspectief, letterlijk. Natuurlijk is het haar werk en weet Jojoanneke wat ze doet, maar ik had mij dat nog nooit zo gerealiseerd. Dat vind ik het leuke van mijn werk. Zo leer ik nog eens wat! Daarbij zie ik, soms letterlijk, andere invalshoeken en doe mijn best deze zo mooi mogelijk op de foto te zetten.

Wil je meer weten over deze kerk en de muurschildering weten, lees dan dit verhaal van Bernadette van Hellenberg Hubar, zij schreef er een mooi verhaal over voor ‘If then is now’. Zij kan het verhaal hierover veel beter vertellen dan ik.

The following two tabs change content below.

Leontine van Geffen-Lamers

Léontine van Geffen-Lamers is als fotograaf gespecialiseerd in het fotograferen van (monumentale) panden en (ver)bouwprojecten. Haar missie is: goede foto’s voor erfgoedspecialisten, zodat hun werk nog beter zichtbaar wordt. Bekijk haar werk: website, of facebook of volg haar op twitter